Categories
General

Echipati-va bicicletele pentru siguranta voastra – si a portofelului vostru – in trafic.

Se interzice conducatorilor de biciclete si moped: sa circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusa, fara sa îndeplineasca conditiile prevazute la art. 14 si 16 din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

=====
Art. 14. – În circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie:

a) să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;

b) să fie prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;

c) să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

d) să fie echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;

e) să fie echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţele roţilor.
=====
Art. 15. – Remorca ataşată unei biciclete trebuie să fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturată de remorcă, aceasta trebuie să fie echipată şi cu o lumină de culoare roşie.
=====
Art. 16. – În circulaţia pe drumurile publice, mopedul trebuie să fie echipat cu:

a) instalaţie de frânare eficace;

b) sistem de avertizare sonoră;

c) instalaţie de evacuare a gazelor de ardere care să respecte normele de poluare
fonică şi de protecţie a mediului;

d) lumină de culoare albă în faţă, respectiv lumină şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie în spate;

e) lumini de culoare galbenă pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, în faţă şi în spate;

f) plăcuţa cu numărul de înregistrare, amplasată la partea din spate a mopedului fără a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare şi semnalizare.
=====

Am fost si eu oprit si am primit avertisment pentru ca nu aveam sistem de avertizare sonora, lumini fata/spate si elemente reflectorizante pe spite (ochi de pisica). In plus seara e bine sa ai si ceva reflectorizant pe tine. Amenda pentru lipsa celor de mai sus e de 210 RON – 105 platibil in 24 ore. Toate luminile, claxonul si ochii de pisica sunt mai ieftini de 100 RON. Echipeaza-ti bicicleta corespunzator, in primul rand pentru siguranta ta.

Aveti mare grija in perioada ce urmeaza, mai ales daca veniti la marsuri si CM-uri, pentru ca se pare ca am atras atentia asupra noastra 🙂

Respectati regulile de circulatie mai ales atunci cand sunteti pe bicicleta.

7 replies on “Echipati-va bicicletele pentru siguranta voastra – si a portofelului vostru – in trafic.”

Amenda mea a fost 420, 210 in 24h. :i aveam lumina in spate, doar in fata nu aveam. Data viitoare cind imi face semn politistul sa ma opresc ii fac cu mina si ma tot duc, sa fuga dupa mine.
Problema aici e ca 99% din biciclisti sunt ilegal in trafic daca e sa purice legea. Si ca in loc sa se lege de masinile care tureaza motorul la maxim si merg noaptea pe strazi cu 80-100 km/h se iau de cite un biciclist amarit care nu a avut bani sa isi ia claxon sau mai stiu eu ce ochi de pisica extra.
Nu ati specificat regulile pentru vestimentatie care sunt si mai stupide decit astea. Casca nu e obligatorie dar elementele reflectorizante sunt (asta inseamna ca daca am o banda din aia flourescenta pe picior sunt legal, dupa mine?). Si mai sunt.

Matei, daca ţii la viaţa ta porţi şi cască şi elemente reflectorizante cât mai vizibile (deci mari), mai ales că ultimele îs obligatorii prin lege. În Anglia majoritatea bicicliştilor sunt îmbrăcaţi şi ziua, nu doar noaptea cam ca Hashu, ştii, tipul ăla fluorescent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.