Categories
Evenimente General

Patru ani de Critical Mass in Cluj-Napoca

In 22 Septembrie 2011 se implinesc 4 ani de cand am inceput marsurile lunare “Critical Mass” in Cluj-Napoca.

In 22 Septembrie 2007 exista doar pista de pe trotuarul din fata magazinului SORA si pista de langa Sala Sporturilor. Pista de pe Eroilor nu era inca terminata.

Intre timp, au mai aparut cateva “piste” pentru biciclisti in Cluj-Napoca, si numarul persoanelor care folosesc bicicleta a crescut vazand cu ochii de la un an la altul. In 2007 pedalam cateva ore bune prin centru ca sa gasesc 20-30 de biciclisti sa le dau cate-un fluturas si sa-i chem la marsuri, iar acum daca ma duc din Gheorgheni si pana-n centru sansele sunt foarte mari ca pe drum sa intalnesc 20-30 de persoane pe biciclete. Cand a fost inaugurata pista de pe Eroilor, pedalam de multe ori singur cuc pe ea, si nu ma intalneam cu nimeni calare pe bicicleta, iar dupa marsul de saptamana trecuta, in timp ce ma deplasam spre casa mergeam 4-5 insi in coloana, si culmea nu eram impreuna ci fiecare se intorcea sau de la o terasa sau de la job, catre casa, iar mai apoi pe Dorobantilor am ajuns din urma si un tatic care-si plimba baietelul si fetita cu bicicletele pe pista. Si toate astea s-au intamplat in doar 4 ani de zile. Abia astept sa vad ce va fi peste inca 4-5 ani 🙂

Cert este ca nu trebuie sa ne oprim aici, ci sa continuam marsurile in fiecare luna, astfel autoritatile locale vor vedea ca exista o nevoie reala de piste in Cluj-Napoca, si speram ca bicicleta sa devina mijlocul de transport preferat de clujeni in oras.

Si marsurile astea n-ar insemna nimic fara acei oameni care vin pe biciclete si pedaleaza alaturi de noi prin oras, in fiecare luna, indiferent de anotimp sau de vreme. Lor le sunt dator cu multumiri pentru ca tin marsul in viata 🙂

Cu cat suntem mai multi cu atat este mai bine pentru noi, biciclistii.

Astfel m-am gandit ca acum in 22 Septembrie 2011, sa adunam un numar cat mai mare de biciclisti la mars, si sper sa ajungem la 1000 de participanti. Si pentru a atinge numarul asta am nevoie de o mana de ajutor din partea voastra, sa postati pe bloguri, forumuri, grupuri de discutii, Facebook, Twitter, Yahoo Messenger, etc. mesaje despre marsul din 22 Septembrie, pe tot parcursul lunii Septembrie, astfel incat sa afle cat mai multa lume despre mars si despre ce inseamna acest mars lunar pe biciclete.

Sper sa ne vedem intr-un numar cat mai mare de Ziua Europeana fara Masini (22 Septembrie) pentru a sarbatori 4 ani de Critical Mass in Cluj-Napoca

11 replies on “Patru ani de Critical Mass in Cluj-Napoca”

Dar sa se organizeze dupa orele 17-18 ca unii nu pot PEDALA de la lucru mai repede.

Pana la urma e mai bine si seusesc mai multi oameni sa vina pt ca se tine joi? Ca eu din pacate de cand s-a mutat de sambata pe joi, o singura data am mai reusit sa vin

De fapt sunt mai multi factori:

1. Infrastructura, chair si pistele de pe trotuar care nu se pot numi “infrastructura”. In schimb s-au amenajat o gramada de pietonale intre timp. Chiar daca nu-s neaparat prietenoase pentru biciclete, sunt mai prietenoase decat strada cu masini.

2. Biciclete ieftine aduse de prin Europa. Exista o piata in crestere de biciclete second hand la preturi accesibile cam oricui.

3. Studenti. Studentii sunt utilizatorii #1 de bicicleta. Mai ales cei straini. Vezi cand incepe anul universitar cum creste numarul bicicletelor mentionate la punctul 2.

4. Ai observat cati oameni au biciclete de la Decathlon?

5. Centrele de inchiriere. Chiar daca promoveaza utilizarea bicicletei ca mod de agrement, multa lume care nu avea bicicleta a facut cunostinta cu acest mijloc de transport. De regula biciclistii cu biciclete inchiriate nu prea se stiu da, eu ii evit in trafic la fel ca si pe incepatorii cu bulina galbena in deamul masinii.

6. Parcarile pe bani. E cam greu de gasit in centru o parcare fara plata. De fapt, e cam greu de gasit parcare.

Si probabil ar mai fi si alte motive.

Echipa noastra va felicita pentru munca voastra in cei 4 ani, sa continuati tot asa!!! Ai dreptate in articolul vostru “acum 4 ani abia vedeai oameni cu bicicleta” asa a fost de departe stiam cine e pe bita, recunosteai dupa casca, pedalat, etc. Ce imi pare bine ca vad multi pedaland alaturi de copiii lor si sa inmultit numarul femeilor care pedaleaza. Sa ne auzim si peste ani si ani.

Felicitari pentru marsul de ieri eu il consider o mare reusita; dar soferii au fost nesimtiti chiar daca eram in coloana organizata.

VREM PISTE DE BICILETA!

Multumim pentru urari! M-am bucurat si eu cand am vazut ieri prichindeii pe biciclete alaturi de parinti, sau pe bicicletele parintilor, in cazul familiei Cosmovici 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.