Categories
General

Poluarea cauzata de transportul urban

Tocmai am primit un link de la Ioana (Biroul de Consiliere pentru Cetateni) in care am gasit un articol super interesant. Va sfatuiesc sa-l cititi si voi, macar pentru cultura generala, daca nu pentru altceva. Click AICI

„Trebuie sa reducem volumul traficului. Tehnologia nu ne poate oferi o solutie, trebuie sa schimbam si comportamentul oamenilor” – Asociatia Internationala pentru Transport Public.

Vreau sa vad eu cand se va schimba comportamentul oamenilor de la noi. Dar sunt ferm convins ca intr-o buna zi, se va schimba.

Cum toate lucrurile mari au pornit cu pasi marunti, cred ca e de datoria noastra sa incepem acei pasi marunti, pentru ca intr-o buna zi lucrurile sa fie schimbate. Cum spunea si Barak Obama intr-unul din discursurile sale, “schimbarile trebuie sa se faca de jos in sus, nu de sus in jos” pentru ca asa e logica fireasca a lucrurilor. Trebuie sa incepi sa schimbi lucrurile de la individ, ca mai apoi sa se schimbe lucrurile la nivel de comunitate, tara, etc.

Si tot Obama mai are un slogan care-mi place mult de tot “Yes we can!”, si sunt convins ca si noi putem sa ne facem auzita vocea, si sa obtinem ce vrem (piste pentru biciclete)

Si legat de comportamentul oamenilor, de la tura trecuta tot vroiam sa ma apuc sa scriu un post despre ce s-a intamplat sambata respectiva si nu mi-a placut deloc. Multi confunda ce incerc eu sa fac aici in Cluj, cu ce fac altii prin alte tari. Daca ii zice “CRITICAL MASS CLUJ-NAPOCA” nu inseamna ca e tot una cu “CITICAL MASS NEW YORK” sau alte CRITICAL MASS-uri. Asta sa fie CLAR si INTELES de la bun inceput. Scopul meu nu este sa adun 500-1000 de biciclisti, si sa blocam toata circulatia pe traseul ales, “ca asa fac altii” … “ca asa se face la CRITICAL MASS”. Fuck it, nu-s curios de ce fac altii si cum se face pe la altii. Eu stiu cum il fac eu, si cum vreau sa fie aici. Toate CM-urile sunt organizate VINERI, ce fac eu e Sambata(din start nu se respecta traditia, si nu e un CM in adevaratul sens al cuvantului). Cine doreste CRITICAL MASS in tot sensul cuvantului, e invitatul meu sa “organizeze” (impropriu zis, pentru ca CM-urile nu au organziatori) iesirile in fiecare ultima VINERI din luna, si sa blocheze traficul in tot orasul, si sa faca un CM ca la carte. Am auzit discutii ca nu e bine cum e, ca trebuie mers incet, ca trebuie sa blocam tot traficul, sa ocupam toata banda, ca nu trebuie sa lasam pe nimeni sa treaca. Ca asa are “impact” mai mare, ca bla bla. Ca asa le aratam noi lor, soferilor. Sîc!

Asa, si cum era faza cu “share the road“? Unde e bunul simt? Unde e respectul fata de ceilalti participanti la trafic?

A… ca soferii se cred stapanii soselelor, ca multi dintre ei nu au bun simt, si se cred in jungla, ca nu respecta pe ceilalti participanti in trafic … pai e PROBLEMA SOFERILOR, ei se mananca intre ei! Ce sens are ca bicicistii sa le raspunda cu aceeasi moneda?

Cred ca ar trebui sa dam exemple pozitive, nu sa fim luati drept exemple negative. Scopul nostru (cand zic nostru, ma refer la cei care seamana in gandire cu mine, sau cei cu care seaman eu in gandire) este sa avem noi “oaza” noastra, sa iesim din jungla soferilor, sa avem noi separat de soferi, pistele pentru biciclete unde sa nu aiba nimeni treaba cu noi, sa nu ne claxoneze ca mergem prea incet, sa nu ne deschida portiere in fata, sa nu ne parcheze pe pista, sa nu ne stropeasca cu noroi, etc.; un loc unde sa poti sa de misti linistit, fara frica, si fara sa stai mereu cu un ochi peste umarul stang; un loc in care sa te simti in SIGURANTA.

De aceea exista “Critical Mass in Cluj-Napoca” pentru ca sa vada cei care trebuie, ca existam si noi (biciclistii), ca suntem civilizati, ca avem bun simt, ca ii stim respecta pe ceilalti participanti la trafic, chiar daca ei nu dau nici 2 lei pe noi de multe ori. Scopul meu este sa vad piste pentru biciclisti in Cluj, nu sa blochez circulatia.

Sincer sa fiu, as avea mai mare satisfactia cand as trece linistit pe langa o coada imensa de masini oprita la stop, pe pista mea pentru biciclete, salutand din mers pe stimabilii soferi, decat daca as aduna o “ceata” de biciclisti si m-as plimba prin oras, blocand circulatia si sa ma dau eu rotund ca ce tare-s eu, ca am blocat circulatia, si le-am aratat eu soferilor ce “tari” is biciclistii.

Asa nu vom ajunge nicaieri.

Sper ca am fost inteles LOUD AND CLEAR, si ca pe viitor nu voi mai auzi prapastii de genul “mai incet, ca asa are impact mai mare”. Ori se intampla my way, ori nu se mai intampla deloc.

Si acu citesc titlul, si ma gandesc “unde dai si unde crapa”

Astept parerile voastre la cele scrise mai sus.

p.s. nu uitati sa cititi articolul de pe euractiv (mai sus am pus link) pentru ca merita 😉

23 replies on “Poluarea cauzata de transportul urban”

Sunt perfect de acord. “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face”.
Totusi am avut si eu impresia ca primii care conduceau grupul pe strada mergeau prea repede si se formau spatii mari intre grupuri. Nu cred ca era cineva care sa mearga voit mai incet, dar pur si simplu lumea povesteste si nu va pedala la 25 km/h intr-o manifestare din asta. Trebuie sa tinem seama de toti cei care participa, poate ca unii chiar nu pot mai repede, si cred ca “deranjam” mai putin daca mergem intr-un singur pluton si nu in 3. Important e sa mergem pe o banda, astfel incat sa putem fi depasiti.

In unele locuri, unde am vazut ca tinem in spate transportul in comun, am grabit putin ritmul, dar nu am ajuns nici macar la 20 km/h. E nedrept sa te dai cu 5 hm/h, si sa-i faci pe cei din troleu sa astepte jumate de ora intre 2 statii. Calatorii nu au nicio vina.

Acolo unde am grabit ritmul, am avut si motiv. In rest zic ca am mers destul de lejer. Si viteza medie e undeva intre 10-15 hm/h care e foarte ok pt bicicleta 🙂

Draga Geza, sunt perfect de acord cu tine si te sustin cu toata puterea! Revin mai spre seara cu ce-am vazut eu data trecuta.

Si off-topic-post: cine are chef de o tura maine-poimaine, in functie de vreme, joburi etc.? Ma gandesc gen Tarnita, ca si distanta, dar poate in alta directie ca pe acolo am fost cei mai multi. Propuneti si voi, eu nu cunosc suficient de bine imprejurimile Clujului…

Na, revenisesi 😀

Deci vroiam sa povestesc, ca si eu am vazut si am gandit acelasi lucru ca si Geza.

Eram pe Titulescu, toata lumea in sir indian mai mult sau mai putin pe banda exterioara, si 3 destepti pe cea interioara, tineau la pas ditamai camioanele! Am observat ca nu erau bastinasi si uneia din ei (super-impatimitii de CM care si-au pus cartoanele alea super designate pe portbagaj) am incercat sa-i explic punctul meu de vedere, ca vrem sa oferim ALTERNATIVA, nu sa fim inca un factor care incurca si supraaglomereaza circulatia. Ca daca ii enervam SI NIMIC ALTCEVA, nu obtinem decat razbunare.

Tipa nu a fost de acord, a zis ca asa il facem pe soferul de camion sa observe biciclistii si ca “it’s ok to annoy people a little bit”. Violenta mereu naste violenta si gestul asta stupid al vienezilor eu vad ca un fel de violenta aroganta, un fel de “acum ne-am strans multi, apai iti arat eu tie camionule ca tre sa ma respecti, ca de nu…” de nu ce? Te va calca a doua oara cand te vede, pe tine si pe orice alt ciclist! In maghiara e o vorba, multe gaste inving si un porc. Ca sa nu mai spunem ca soferul ala conduce camionul ca sa aiba ce manca, nu ca e puturos sau neaparat indiferent.

Acesti participanti la CM erau din Viena. Felicitari din nou pentru cartoane, mi-au placut extrem de mult, si nu pot sa nu zic ca din partea mea puteam sa cred ca au dormit in ele noaptea precedenta sub vreun pod ;)) Probabil ca ei vin cu mentalitatea de care vorbeste Geza la inceput si de care eu recunosc ca nu stiam, heh si eu sunt un incult, dar mie din capul locului asa mi se pare civilizat cum vrea si Geza sa se intample.

Rock on!

Ei sunt studenti veniti aici sa faca schimb de experienta. E ok si admirabil ce vor ei sa faca, doar ca au interpretat gresit termenul de Critical Mass in Cluj.

Si nu trebuie privite lucrurile ca ei nu-s de aici si ca-s din Viena sau de prin alte parti, ci probabil trebuia sa explic eu clar treburile astea din capul locului. Ei nu au nicio vina, chiar m-am uitat la CM`u din Viena, si ei asa il fac, doar ca atunci te astepti sa te opreasca politia, sa te intrebe de sanatate, sa se nasca divergente, pareri contradictorii, si tot felul de frecusuri de care eu mai bine ma lipsesc.

Ideea e sa ne dam in liniste si pace cu bicicleta, dar sa ii lasam si pe soferi sa isi vada in liniste si pace de drumul lor.

Asa zic eu ca e cel mai corect.

Si cred ca ar trebui sa luam ideea lor, si sa mergem si noi cu cartoane pictate, la editiile viitoare. Am sa vad de unde pot sa-mi fac rost de un portbagaj ca sa pot pune pe el astfel de cartoane. Ideea mi s-a parut geniala.

Si pe cartoane poti scrie un mesaj, care sa poata fi citit de cei care habar n-au ce-i cu atatia biciclisti la un loc, poti trece adresa site-ului, poti sa iesi in evidenta, fara sa faci tot felul de trick-uri cu traficul 🙂

Felicitari pt. idee!

Nici mie nu mi-a placut ca s-a blocat tot drumul (chiar si 2 benzi), si mi-am zis pt asta data viitoare nu vin. Nu merita! Unii chiar au folosit de evenimentul asta drept razbunare pt soferi.

Mie personal cartoanele nu mi-au placut ca mijloc de comunicare. Ar fi mult mai faine niste fluturase, ceva de format mai mic, la care aspectul (‘designul’) sa il putem controla mai bine si care, foarte important, sa ramana la cetateni in mana. Mi se pare ca erau in pregatire niste fluturase, oder?

Urmatoarea tura cand are loc? Ultima sambata e 29. Si cand se hotaraste traseul?

Va pup, Tamas

Treaba asta cu “shefia” ca sa zic asa, e ceva relativ.Nici macar Bill Gates nu mai e presedintele Microsoft.Cine detine siteul si se ocupa de organizare nu se poate numi decat coordonator,dar asta nu inseamna ca,noi toti restu, nu putem face ce vrem,atata timp cat nu suntem platiti.Ne putem intalni,cand vrem si sa mergem cand vrem.Nu critic pe nimeni,si chiar felicit organizarea,dar anumite decizii trebuie luate de comun acord.Cu cei interesati binenteles.Nu vreau sa zic ca Geza a zis vreodata ca ar fii shef,dar daca se vorbeste la singular nu e bine.Noi toti ar trebui sa fim egali.Nu siteul asta ne-a unit ci dorinta de mai bine.
Cu privire la faptul ca sa ocupat strada sunt de acord.In tara asta de kkt altfel nu se poate,ne “calca in picioare” soferii idioti.Asa ca macar odata pe luna putem avea si noi un cuvant de spus.Cum sa incerci sa respecti pe soferi ,cand cred c-ati observat si voi ce fetze au cand se uita la noi,si cum rad de mi-e greata de ei?M-am saturat de tara asta unde nu se va schimba mentalitatea niciodata.Fugiti fratilor prin tari straine,si nu pentru bani,ci pentru o viata mai linistita si respectata.Imi cer scuze pentru limbajul dur,dar nu pot sta indiferent la chestiunile care ma intereseaza major.Sper sa nu se stearga mesajul de pe site.

Si daca unii zic ca ar trebui respectati soferii,aia nu circula zilnic 30 de km in oras ca sa vada cu ce se confrunta bikerii.Sau se dau pe trotuar,ceea ce iarasi nu e corect fata de pietoni.

eu am fost foarte dezamagit cand am vazut ca unii fac opturi in mijlocul strazii pe eroilor si pe titulescu doar sa faca in ciuda la soferii care s-au nimerit acolo.

Nu trebuie mers repede neaparat, dar incapem in partea dreapta a strazii in sir indian de max doua bicilete, nu trebuie mers in turma.

Ar fi bine sa se zica asta inainte de pornire data viitoare. Ca parca nu imi vine sa ma asociez cu conceptul si miscarea de reactie in lant daca e vorba de manifestari puerile de acest gen.
Destul sa fie 2-3 si strica tot partyul.

faza e ca majoritatea is de parere ca trebuie ocupata strada.Noi sa nu facem figuri da soferii sa ne…. toata ziua in oras.Pai nu merge asa,ca la noi bunul simt nu functioneaza.Si oricat am incerca sa fim noi de civilizati,ei tot asa vor fii.

Cu intarziere, dar am ajuns sa vad si comentariile.

M-am lasat putin dus de val, si probabil de acolo reies niste chestii care nu-s de fapt asa. Am folosit singularul, pentru ca doream sa evidentiez ce ma DOARE pe mine, si ce mie nu-mi convine. Am lasat toate comentariile ca sa aflu si parerile altora. Doar asa poate sa iasa ceva constructiv. Imi pare rau ca ce am spus eu se poate interpreta si in sensuri negative, sau in alte sensuri decat doream eu sa fie interpretat.

Cat despre ocupatul total al soselei, teoretic avem si dreptul, pentru ca in acordul primit de la primarie se specifica acolo “cu restrictionarea circulatiei”.

Dar cum spuneam, mi se pare foarte nedrept ca cei care circula cu transportul in comun (nu la soferi ma refer) sa stea la coada ca au iesiti biciclistii prin oras. E doar un exemplu … ar mai fi si altele.

Eu sunt de parere ca trebuie sa aratam ca ne pasa si noua, ca avem un nivel de educatie, ca avem bun simt, ca avem cei 7 ani de acasa, si ca nu suntem chiar atat de hiene cum sunt soferii de multe ori (NU TOTI SOFERII ci UNII SOFERI!)

Cu blocatul soselei nu cred ca rezolvam mare lucru, eventual ne rezolvam niste sentimente refulate, cauzate probabil de alti soferi, nu de cei care stau in coada. Pentru ca sunt slabe sansele sa iti taie un nemernic calea, sa iti parcheze pe trotuar, sau mai stiu eu ce, iar mai apoi sa ajunga fix in urma plutonului de biciclisti la Critical Mass si tu sa te razbuni de fapt pe cel care ar merita. Si mai e o vorba veche din popor: razbunarea-i arma prostului, nu eu am inventat-o dar aici cred ca se pliaza destul de bine pe situatie.

Si cum am spus, scopul miscarii nu e razbunarea pe soferi ci promovarea mersului pe bicicleta. Imi sustin aceasta parere, si vreau sa o duc mai departe.

Nu am aere de BOSS sau ce s-ar mai putea crede de mine, cel mai bine se poate descrie treaba ce o fac cum spuneai tu: coordonator. Dar lucrurile trebuie coordonate intr-o directie buna, constructiva, nu in directii aiurea, care nu rezolva nimic.

Daca am gresit pe undeva, va rog sa ma atentionati.

p.s. de obicei seara am timp de reactia in lant, si atunci aprob toate comentariile, absolut toate (mai putin cele spam, care nu sunt comentarii ci reclame)

Jani: ai dreptate, cred ca ne putem plimba linistiti pe partea dreapta, maxim cate 2 persoane una langa alta, astfel incat sa nu incurcam circulatia. Si de obicei mentionez faptul cu sirul indian, si cu mersul in coloana si nu in grup ca oile, dar degeaba.

Si soferii, si biciclistii tot in Romania sunt 🙂

mike with the bike: ai dreptate cand spui ca soferii nu se vor schimba. perfect de acord cu tine. dar sa nu uitam ca scopul marsului nu e educarea soferilor, ci atragerea atentiei Primariei asupra nevoilor biciclistilor.

vrem piste pentru biciclete, si pentru asta ne intalnim in fiecare luna sa dam o tura de oras. vrem sa ne adunam tot mai multi, de la luna la luna, astfel cei de la primarie ne vor “observa” si sper ca daca au acceptat planuri SF cu tunel pe sub Cluj, se vor indura si de sufletele noastre sa ne delimiteze spatiul nostru, pistele pentru biciclisti, in oras. ceea ce nu e SF deloc, din punctul meu de vedere.

daca in Floresti si Gilau au fost in stare sa ia cate 2 benzi din E60 (unul dintre cele mai dens circulate drumuri europene din zona noastra, care preia tot traficul care vine dinspre Oradea si de dincolo, si mai apoi se imparte in Cluj catre Dej, Mures, Alba si Sibiu) nu cred ca mai exista alte afirmatii solide care sa sustina ca nu se poate lua o jumate de banda macar din orice artera care are minim 2 benzi/sens din Cluj-Napoca pe motive de trafic.

deci, eu nu ma duc in fiecare ultima sambata din luna ca sa dau o lectie soferilor, ci ma duc sa strang cati mai multi biciclisti, ca sa ne facem si noi simtita prezenta, si sa convingem autoritatile locale sa ne faca odata pistele alea pentru biciclisti.

Salut,
sunt total impotriva blocarii soselei, nu trebuie sa adoptam atitudinea asta “noi vs ei”…in mod normal, ar trebui sa mergem civilizat, atat noi cat si ei…
Si eu cand sunt pe bicicleta, vad unii soferi super nesimtiti sau neglijenti, insa altii sunt Ok si chiar iti fac loc sau iti acorda prioritate.
Cand sunt la volan, supriza : cad destui idioti pe bicicleta care circula pe contrasens, era sa il iau cel putin o data pe un inconstient din asta, sau sar de pe trotuar direct in fata masinii …
Peste tot sunt uscaturi, insa daca mergem la critical mass cu ideea ca trebuie sa blocam circulatia, ne facem in primul rand un deserviciu; data viitoare cand o sa te vada unu’ din masina pe care ai blocat-o pe strada, o sa iti auzi niste vorbe dulci.
Ah, si btw, unii poate chiar au URGENTE cand tu te freci cu bicicleta prin fata lui.

O zi buna!

@jani: complet de acord

@ciclist sandilau: acelasi lucru am intentionat sa zic si eu, poate nu mi s-a transmis ideea. eu pe tine te inteleg perfect, sper sa faca din ce in ce mai multi la fel.

@mike with the bike: zici ca “la noi bunul simt nu functioneaza”?! ce-ar fi sa facem ceva sa schimbam asta? daca facem tampenii la un eveniment care tocmai ar trebui sa puna accent pe comportamentul civilizat, sigur ca nu functioneaza si nici nu va functiona.

am citit tot felul de pareri mai sus, cum ca ar trebui sa blocam sau nu circulatia, despre ce ar trebui sa insemne acest cm… despre soferii mitocani, despre banda de biciclete si probabil sirul ar putea continua. cititnd despre banda de biciclete de pe E 60 m-am amuzat putin… am avut cateva drumuri saptamana aceasta pe distanta mentionata si as vrea sa mentionez parerea mea si anume ca banda aceea e mai mult pt carutasi si intradevar ca si pt biciclisti de prin comunele respective, in mai mica masura. de ce cred asta? am vazut mai multe carute pe banda de biciclisti in perioada asta si nu cred ca ar fi foarte comfortabil ca la fiecare caruta camioanele sa stea in spatele lor.

in fine… vream sa spun ca m-am prezentat la cm doar din pofta de a face cunoscut acest mijloc de transport si am crezut ca se promoveaza in primul rand siguranta noastra ca biciclisti. mai vreau sa mentionez aici o idee pe care am vazut-o in state si anume pe autostrazi sunt panouri pe care scrie “atentie la motociclisti”, pe cateva camioane “intotdeauna dupa o minge care se rostogoleste urmeaza un copil”.

cat despre pista de biciclete, cate ar putea face primaria? cat ar putea ajuta biciclistul? s-ar simti biciclistul in deplina siguranta pe aceasta banda? eu zic ca nu se pot face multe piste in cluj in acest moment, iar autoritatile au o durere de patina nemasurabila pt… sa zicem 100 de biciclisti , in acest caz parerea mea este ca ar trebuisa se promovesze siguranta noastra, a tuturor carora ne place sa ne biciclim. si cred ca ar fi mult mai eficienta promovarea sigurantei decat sa te lupti pt cateva sute de m de pista biciclistica. s-a facut pista pt biciclete pe str. 21 dec si sa-mi spuna mie cineva ca biciclisti circula pe ea, ca am sa ma prapadesc de ras. daca tot asa se vor face si celelalte piste cred ca e in zadar tot efortul lui Gezo. o sa se zica ca urmeaza cea de pe eroilor… si dupa ceea ce urmeaza? sunt tare curios.

bafta tuturor

In tara asta nu prea mai poti educa pe nimeni, insa poti sa-ti faci simtita prezenta fara sa enervezi mai tare pe ceilalti participanti la trafic. Nimeni nu vrea sa loveasca un biciclist, pentru ca nu putem zice de soferi ca-s criminali in serie, insa adevarul este ca sunt deosebit de neatenti la acest capitol. Blocarea soselei face ca sa fie mai rau pentru biciclisti, ca il enervezi pe sofer 5 minute e o chestie, dar acela nu va mai suporta biciclistii multa vreme de acum inainte. Daca vrem fairplay e cinstit sa consideram urmatoarele:
1) pietonii lasati in pace, nu le putem ocupa trotuarul si sa facem slalom printre ei (oricum interzice legea)
2) soferii trebuie adusi de partea noastra, nu impotriva
3) trebuie sa ne respectam intre noi, sa ne cunoastem drepturile, dar si obligatiile
4) circulati preventiv, nu incercati sa vedeti cat de bune sunt franele masinilor, sau cat de atenti sunt soferii.

Toate bune,
Andrei Neacsu

Flo: prin creearea acelor piste pentru biciclisti se va obtine si siguranta biciclistilor in trafic. pana la urma siguranta este scopul principal. si siguranta poate fi doar pe pistele pentru biciclisti, unde nu stai cu frica ca vine unul peste tine.

IDEAL ar fi piste pentru biciclisti SEPARATE FIZIC si de carosabil, dar si de trotuar. Ceva in genul pistei de pe langa Somes (care e folosita mai nou pe post de trotuar de catre pietoni, din lipsa unui trotuar adecvat care sa lege acea punte peste Somes de trotuarul care se termina undeva la intrarea in Parcul Babes), si noua pista de pe Eroilor (cu mentionarea ca ar trebui puse niste obstacole din beton sau plastic, care sa faca imposibila parcarea masinilor in diagonala, sau perpendicular peste pista de biciclete).

Andrei Neacsu: sunt de acord cu ce spui tu, dar inca nu mi-a venit o idee legata de aducerea soferilor de partea noastra. Ai vreun exemplu concret?

Sunt de acord cu Geza ca traficul nu trebuie blocat.

Propunerea mea este sa schimbi numele din Critical Mass Cluj-Napoca in Reactie in lant Cluj-Napoca.

Daca evenimentul are Critical Mass in titlu da de inteles ca si in cluj se vrea CM clasic.

Deasemenea ar fi fain ca inainte de plecare sa se distribuie niste pliante in care se sa explice regulile marsului.

La fel cum la CM sunt indicatii despre cum sa blochezi intersectiile , asa se pot face indicatii despre cum sa circuli civizilzat.

Ce ziceti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.