Categories
Excursii

Excursii, drumetii pe bicicleta

Am discutat cu Ianko Andras despre drumetiile facute pe bicicleta si mi-a spus ca ar fi bine sa fac o categorie dedicata excursiilor. Zis si facut, asa ca incepand de acum avem un loc unde vom discuta despre drumetiile care vor avea loc, vom pune poze de la excursiile facute.

Link catre CICLISM.ro unde Iustin a pornit un topic pe aceeasi tema, drumetii in jurul Clujului: AICI

22 replies on “Excursii, drumetii pe bicicleta”

Da’ excursii pt incepatori nu se fac?:D. Un traseu din ala propus pe site are mai multi km de cat am facut eu in ult an :D.

si incepatorii pot rezista destul de mult la astfel de ture. tin minte cand am mers la Tarnita, a fost si pt mine prima oara dar in grup era totul ok, si nici nu mi-am dat seama de distanta.

Si am mai mers in vara pana la Cheile Turzii prin padure si peste dealuri, nu pe sosea. Si din 5 persoane doar doua erau “antrenate” pentru astfel de drumuri, dar totul a fost ok si am ajuns cu bine.

Cat de lunga vreti sa fie tura? 30 km se pot face si pe jos, nu trebuie nici macar bicicleta. 🙂 Lasand gluma la o parte, locurile frumoase sunt mai departe un pic de Cluj. Cele mai aproape sunt Plaja 2 Tarnita, Cheile Tureni, Defileul Paniceni (cam mult de mers pe E60), Cheile Somesului Rece, Cheile Turzii, Varful Batrana, Manastirea Muntele Rece. Daca vreti tura scurta mergeti in Faget pana pe varful Magura si gata.

Salut tuturos pasionatilor de biciclete.Ce traseu va fi in curand?? Vreau sa particip si eu ,cine ma poate ajuta sa imi raspunda.ms mult.

Cam putine excursii, si aici, si pe ciclism.ro. De ce mai faceti CMR-ul daca nu mergeti nicaieri cu bicicleta? E pacat sat-i cumperi bicicleta sa mergi doar 2 ore in fiecare luna cu ea.

Pai eu am anuntat ca fac categoria, dar astept pe cei din zona sa vina cu propuneri. eu am fost o singura data la Tarnita si o data la Cheile Turzii si in rest nu cunosc imprejurimile.

Astept sa vina cu propuneri cei care stiu zona, si care stiu cum si pe unde se poate pedala in jurul clujului.

Si stai linistit ca cei de aici nu folosesc bicicleta doar 2 ore pe luna 🙂

Esti invitatul meu sa participi la sectiunea asta, sa propui trasee, sa organizezi excursia, eu fac totul public, pun pe site, si doritorii se inscriu si participa. Simplu, nu?

E un pic rusinea Clujului ca avem aici CCN-ul si nu am vazut nici macar o tura de o zi propusa de ei. (Las acum de-o parte turele elitiste, cu locuri limitate de o saptamana, si cele la care pot participa doar cei care au masina. Tura lui Mihai Udvar in Elvetia, anuntata pe mybike.ro e una din exceptii, dar mi s-a parut cam scump locul de cort. :D) M-am saturat deja sa anunt turele pe ciclism.ro din februarie incoace, si sa vina ba un singur om in afara de mine, ba sa merg singur, asa ca astept sa mai organizeze si altii. Stiu, multe din astea au fost ture lungi, dar cine vrea sa mearga in tura scurta poate sa propuna tura aici sau acolo, si poate se mai alatura cativa.

Nu trebuie sa cunosti locurile. Iei o harta Muntii Gilaului, si pornesti pe drumurile care iti sunt simpatice. Poti sa iei si teapa (de exempu malul de nord al Lacului Tarnita e surpat in dreptul plajei 2, si nu se poate merge pe drumul de acolo), dar foarte rar, face parte din distractie. Mie chiar aia imi place sa merg in locuri in care inca nu am fost.

Stiu ca mai merg o gramada de oameni in ture, dar e pacat ca isi anunta doar prietenii. Ce fain ar fi daca ar fi 4-5 ture anuntate pentru fiecare weekend, si fiecare ar putea alege la care sa mearga dintre acelea. Dar e doar un vis deocamdata.

In cazul meu si al celor cu care merg in ture, de obicei nu punem problema vineri la amiaza, ne hotaram seara, traseul si ora de intalnire il stabilim prin telefon fiecare de la el/ea acasa … la ora aia degeaba mai pun pe forum 🙁 dar voi incerca sa optimizez procedura, pt ca intr-adevar ar fi lux sa fie 4-5 ture la alegere pt cei care se informeaza de pe net.

Sa nu uitam totusi ca multe ture sunt solicitante si nu oricine vrea sa se lege la gat cu necunoscuti, cu mari sanse incepatori, fara sa aiba habar de conditia fizica, experienta sau de ce nu, starea bicicletei lor. Si eu mai raman pe dinafara. Poate ca doare, dar asta e adevarul…

Fiecare stie ce poate, asa ca am incredere ca la o tura de 15 ore se baga doar oamenii care rezista. Si daca nu rezista, se poate intoarce de oriunde acasa. Viteza nu trebuie sa fie asa mare incat sa fie acela factorul decisiv. Eu de exemplu merg repede doar pe E60, in rest vreau sa vad peisajul. Chiar si cele mai bune biciclete se strica. Si eu mi-am rupt schimbatorul odata in Faget. Ce poti face e doar sa mergi precaut, unde-i plin drumul cu crengi sa mergi incet, ca daca ti se agata vreuna, sa poti opri repede.

Legat de rezistenta. In 2003, cand inca nu aveam alta bicicleta, decat un Pegas vechi, cu o singura viteza, si nu mersesem inainte cu bicicleta decat in oras, am facut tura Sighisoara – Odorhei, m-am mai invartit prin Odorhei, facand 100 de km pe Pegas, si am rezistat. Asa ca, cum a spus Geza, si un incepator poate rezista vreo 6 ore de mers cu bicicleta.

Acum nu va sfatuiesc sa incepeti direct cu o tura de 6 ore, ci cu una mai scurta, pana la Barajul Gilau / Somesul Cald / Barajul Tarnita / Coada Lacului Tarnita / Rusesti, mergand la urmatorul obiectiv doar daca ajungand la precedentul, inca nu va simtiti foarte obositi.

Pentru Jeno:
Afirmi cu seninatate ca “E un pic rusinea Clujului ca avem aici CCN-ul si nu am vazut nici macar o tura de o zi propusa de ei.”.
Cred ca faci o confuzie.
CCN nu este agentie de turism, sa organizeez ceva pentru oameni din afara ( clienti platitori) si nici organizatie caritabila, care sa presteze servicii gratuite pentru publicul larg…
De aceea este chiar culmea sa astepti ca CCN sau un alt club sa organizeze actiuni pentru altii. Doar de aia e club, de aia exista membri, de aia e organizare, ca oamenii sa se intalneasca si sa se faca ture. Pentru ei.
Majoritatea cluburilor organizeaza actiuni strict pentru membrii lor.
Noi (CCN) mai organizam uneori si actiuni “open” pentru cei care nu sunt membrii CCN si nici in cluburi partenere., cu rol de promovare, de a facilita altor biciclisti sa intre in contact cu noi sau sa vada ce e cicloturismul daca inca nu stiu. IN nici un caz nu vom organiza in mod regulat ture pentru public, dealtfel legislatia nici nu e permite, exista niste reguli legale destul de stricte si si niste raspunderi…
CCN este o organizatie cu caracter militant ( si face in acest sens actiuni cu caracter public) si in mod secundar organizatie de interes mutual si de servicii ( aparand drepturile si interesele membrilor sai si organizand actiuni si prestand servicii pentru ei)
Esti interesat de ture cicloturistice?
Esti binevenit si tu si altii in randul membrilor CCN.
Nu suntem organizatie elitista – dimpotriva, nici macar nu pretindem celor care se inscriu in club sa stie sa mearga cu bicicleta, cu atat mai putin sa aiba un anumit nivel. Si nici nu ne propunem performante, chiar daca unii membri sunt foarte antrenati sau experimentati. Ture facem multe in fiecare weekend, mai lungi sau mai scurte, mai usoare sau mai grele, de regula in mai multe trupe mici, pentru ca unii vor si pot mai mult, altii mai putin, in functie de multi factori. Turele le anuntam membrilor CCN pe canalele interne de comunicare.

Sper ca am lamurit putin confuziile care vad ca domnesc cu privire la menirea si natura unei asociatii cum este CCN.

Radu Mititean
director executiv CCN
( voluntar – ca toti ceilalti!)
office@ccn.ro
0744-576836

PS
De asemenea vad ca Jeno face confuzii si in alte domenii: Se intreaba de ce sa organizeaza “critical mass” daca nu se fac excursii… Simplu: Critical mass-ul tine de biciclismul utilitar / urban, nu are nimic de a face cu cicloturismul. Unii biciclisti sunt doar biciclisti cotidieni, folosind bicicleta in scop utilitar, ca mijloc de transport in mediul urban, iar altii sunt doar cicloturisti si folosesc bicicleta in scop recreativ, iar altii doar sportivi si folosesc bicicleta pentru antrenament si competitii, iar altii sunt si / si. Dar nu trebuie sa fie daca nu vor. Prin urmare nu exista in mod necesar o legatura intre o forma / ramura si alta, si deci nici organizatorii nici participantii la CMR nu trebuie sa fie cicloturisti si nici viceversa.
Membrii CCN in majoritatea lor sunt si biciclisti cotidieni si cicloturisti si cativa si ciclisti ( in sens sportiv). Dar ar putea fi foarte bine si altfel. Eu de exemplu merg aproape zilnic cu bicicleta prin oras la servici, la cumparaturi, la intalniri etc. Rar cu autobuzul si rarisim cu autoturismul. Si merg si in excursii cu bicicleta, destul de des, aproape in fiecare weekend si uneori si in timpul saptamanii, seara. La concursuri nu merg, ca nu ma pasioneaza. E o chestiune de optiune individuala… Si mi se pare nelegitim si chiar aiurea sa sugerezi ca cine organizeaza sau participa la una trebuie sa se implice si in alta…

“Ture facem multe in fiecare weekend, mai lungi sau mai scurte, mai usoare sau mai grele, de regula in mai multe trupe mici, pentru ca unii vor si pot mai mult, altii mai putin, in functie de multi factori. Turele le anuntam membrilor CCN pe canalele interne de comunicare.”
De asta am spus ca CCN e elitist si nu vreau sa fac parte din ea. Memebrii CCN nu vor ca altii, non-membrii sa vina cu ei in ture, si nu anunta nici o tura (cu foarte putine exceptii, acum vad ca au aparut cateva) pe cicilism.ro sau aici, sau pe clujbike. Asta nu se cheama elitism?

Cred ca nu ar mai trebui sa raspund mesajelor lui Jeno, ca nu vrea sau nu poate sa priceapa. Totusi mai fac un ultim efort de clarificare. Daca nu pentru el, macar pentru altii care ii citesc mailurile acuzatoare.

Repet – prin definitie oamenii de aia isi fac un club, o asociatie, ca sa isi desfasoare EI anumite activitati in mod organizat, pentru ei si intre ei. Nu pentru altii, care pe deasupra nici nu vor sa fie membri in club desi aveau ocazia sa se inscrie….

Asa e peste tot in lume, in orice domeniu. Nici clubul de dans sportiv Z nu te invita la intalnirile lor daca nu esti membru, eventual daca fac din cand in cand vreo actiune “open” cu caracter promotional, ca sa atraga noi membri sau sa se mediatizeze. Nici corul X nu te invita sa canti cu ei daca nu esti membru in acel cor. Nici formatia de muzica M nu te invita sa exersezi sau sa concertezi cu ei cu ei chiar daca ai talent si canti la un instrument si o piesa pe care o canta si ei daca nu esti membru al trupei… SI nici Popescu Ion nu te invita la ziua lui sau la nunta lui daca nu faci parte din familia lui sau din randul prietenilor sau colegilor de care e apropiat. Ca sa nu mai vorbesc de cluburile sportive, carora legea nici nu le da voie sa permita participarea la antrenamente sau competitiile lor a celor care nu sunt sportivi legitimati in club!

Nu inteleg ce e cu mentalitatea asta de pomanagiu, sa te plangi ca X sau Y nu organizeaza mai des sau mai mult ceva pentru tine sau altii, de parca ar avea vreo obligatie morala sau legala, parca ar fi de stat sau platit din bani publici de altcineva ( ex. sponsori) ca sa faca ceva pentru publicul larg in general sau pentru tine in special

Si nici nu cunosti intelesul cuvantului “elitist”. Elitisti am fi fost daca am fi conditionat inscrierea in clubul nostru de anumite performante sau criterii pe care putini oameni le pot indeplini, de ex. taxe de inscriere sau cotizatii mari, performante sportive notabile si alte asemenea. Ceea ce nu e cazul…

Asa ca in continuare nu inteleg care e problema ta si inclin tot mai mult sa cred ca fie ai probleme in general cu intelegerea lumii si societatii, fie ca doar te prefaci ca nu pricepi si incerci sa starnesti polemici si sa bagi fitile.

Si pe ciclism.ro te plangeai recent ca nu da lumea curs invitatilor tale si ameninti ca nu mai anunti ture, de parca cineva avea vreo obligatie morala sa participe. Poate pur si simplu nu au putut in acea zi ( miercuri e zi lucratoare, nu toata lumea e in concediu sau vacanta sau are program asa de flexibil sa isi poata lua zi libera) sau li s-a parut prea matinala ora de start sau prea tarzie ora de revenit in CLuj sau prea lung traseul sau nu ii atrage zona sau si-au facut alt program etc. etc. Care e problema?

Si eu daca anunt o tura si nu vine nimeni, ma duc singur, si nu am ce ma supara pe altii, ca poate pur si simplu propunerea mea nu e in concordanta cu gusturile sau posibilitatile lor, sau nu le place prezenta mea sau au alte motive pentru care oamenii nu trebuie sa dea socoteala mie sau altora, ca nu au vreo obligatie fata de mine si nu am dreptul sa ma manifest suparat pe ei…

Asa ca eu zic sa mai meditezi inainte de a tot arunca in stanga si dreapta cu tot felul de critici, de parca altii ar avea vreo obligatie legala sau morala fata de tine sau fata de public.

Cu gust amar fata de asemenea manifestari,

Radu Mititean
de data asta ca simplu cetatean

Salut

Radu, ai in general dreptate dar si Jeno (partener de tura cu mine de vreo 2 ani) are pe undeva dreptate, in sensul ca, un potential membru al CCN, daca nu vede pe internet (clujbike, ciclism.ro, etc.) nici o actiune cicloturistica organizata de CCN (in afara de taberele de vara la care au prioritate membrii CCN si de expeditiile mari la care practic nu se fac invitatii ci se cauta sponsori) isi poate imagina ca nu se prea fac ture in zona Clujului sau ca se fac dar nu pe gustul sau. Si atunci nu e tentat sa vina la club … Plus ca una e sa cunosti oamenii intr-o sala, la o proiectie, si alta e sa-i cunosti pedaland alaturi de ei … Deci, daca CCN vrea membrii noi, ar cam trebui sa anunte ture de weekend, asa cum face mai nou (felicitari). Stiu ca nu e usor, ca pot aparea complicatii, divergente, etc., dar, cum spuneam, DACA se doreste cresterea numarului de membrii & simpatizanti ai clubului, e nevoie de mediatizarea a cat mai multe actiuni cicloturistice, nu doar a celor civice, ecologice, etc..

Sigur, cicloturistii sunt in multe cazuri niste rebeli, neadaptati, nonconformisti, etc., poate nu se vor inscrie niciodata in cluburi, unii poate prefera sa mearga in continuare singuri sau cu 1-2 parteneri de nadejde, dar cativa tot se vor inscrie sau vor simpatiza cu CCN si vor sprijini actiunile acestuia. Deci, daca tot se merge, se poate anunta.

Cele bune,
Mircea Puia

SALUT EU SUNT DIN PLOIESTI ! ADOR IDEIA PE CARE AI CONCEPUTO .. ASHI VREA SA FAC SI EU IN ZONA IN CARE SUNT EXCURSII SI DRUMETII PE BICICLETA ! CUM POT SA DEVIN UN MEMBRU ? SAU CUM POT SA TIN LEGATURA CU TINE SAU ORI CE ALTA PERSOANA CARE MAI PUTEA SPRIJINII SAU INFORMA? AST.PE CINEVA PE IDIUL SORYN_ALINA YM
MULTUMESC !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.