Categories
General

Iarna pe bicicleta in Copenhaga

Un filmulet care cred ca merita vazut, despre cum folosesc altii bicicleta pe timp de iarna.

6 replies on “Iarna pe bicicleta in Copenhaga”

Tin minte cand iarna trecuta m-a oprit un politisti si mi-a spus ca e interzis sa circul cu bicicleta cand e zapada pe carosabil, si a trebuit sa ma dau jos de pe bicicleta. Asta e legea in Romania.

In alte locuri se poate, si nu pateste nimeni nimic 🙂

Super tare filmuletul!

Nu știu dacă poți face o comparație. În primul rînd întrebarea e: așa e legea sau așa i s-a năzărit polițistului respectiv? Cum i se mai pune pata la cîte unul că nu am voie pe trotuar chiar dacă strada e plină de mașini parcate una lîngă alta sau înghesuite la stop.
A doua chestie e că dacă te uiți la video-ul ăla nu îl vezi pe niciunul făcînd slalom printre mașini. Chiar azi am tras o trîntă, probabil prima din ultimii doi ani, cînd am alunecat pe zăpadă.
Aici la Bruxelles sunt ceva mai aranjate pistele de biciclete decît la Cluj, dar doar în unele zone. ÃŽn rest, în fiecare zi trebuie oricum să mă bag printre maÈ™ini, să trec peste linia de tramvai unde nu este semafor, să merg pe trotuare printre pietoni È™i prin tunele pe unde merg doar maÈ™ini…deci nu e cine È™tie ce diferență.

Da, din pacate asa este legea tampita din Romania, ca iti interzice la modul general sa circuli cu bicicleta cand suprafata de rulaj este acoperita cu zapada, gheata sau polei, chiar daca tu ai cauciuc special pt zapada sau gheata sau daca pe acea cale de rulaj nici nu este admis accesul autovehiculelor ( de ex. piste pt biciclete). Nu e singura aberatie din legislatia rutiera din Romania vizavi de biciclete. La fel exista interdictie generala de a merge cu bicicleta pe trotuare, chiar daca nu e niciun pieton ( doar pe aleile pietonale e voie cu bicicleta cat timp nu deranjezi pietonii – deci unde nu e mare densitatea si ii poti ocoli pastrand distanta de siguranta…)

Voi ati observat ca cu cat zapada e mai putin frecventa in anumite tari, cu atat sunt mai speriate autoritatile respectivei tari de ea? De exemplu in Grecia se inchid scolile cand ninge 10 cm si au loc o gramada de accidente rutiere din cauza ca nu sunt obisnuiti soferii sa mearga pe zapada. In Romania nu ai voie sa circuli cu bicicleta cand e zapada pe carosabil, iar mai nou trebuie sa ai pe masina cauciucuri de iarna timp de 5 luni pe an, la fel ca si finlandezii. In Copenhaga daca le-ar interzice oamenilor sa circule pe zapada ar sta toata lumea acasa si ar hiberna cel putin 4 luni pe an.

Foarte frumos video , vreau si eu iarnaa sa merg pe bicicleta dar din pacate am schimbat mtb pe o semicursiera;iarna trecuta am mers cu mtb fara probleme pe zapada dar am luat si o tranta de nota 10 la o curba brusca la stanga.Exista o solutie pentru bicicletele cu frana pe disc …se monteaza coliere de plastic care se folosesc la strangerea cablurilor si cu acestea roata bicicletei va aluneca mai greu .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.